torstai 13. joulukuuta 2012

Eri uskontokuntien suhtautuminen aborttiin


Yleisesti uskonnot kieltävät tappamisen ja väkivallan, joten näin ollen aborttiin suhtaudutaan kielteisesti. Siinä kuitenkin riistetään elävältä olennolta, kehittyvältä ihmiseltä, henki. Eri uskontokunnilla ja jopa niiden sisällä on kuitenkin pieniä eroja suhtautumisissaan aborttiin. Kristinusko on esimerkki kirkkokuntien sisäisistä suhtautumisen eroista.

Luterilaisen kirkon näkemys aborttikysymykseen on, että yhteiskunnan ja sen yksityisten jäsenten on kaikissa tilanteissa suojeltava inhimillistä elämää. Sen kanta ei kuitenkaan ole aukoton eikä luterilainen kirkko ole ottanut niin tiukkaa linjaa aborttiin kuin muut kristinuskon kirkkokunnat. Luterilainen kirkko pitää aborttia hyväksyttävänä joissain tapauksissa, kuten raiskaustapauksissa tai silloin kun äidin henki on vaarassa.

Kristinuskon kirkkokunnat, katolisuus ja ortodoksisuus, kieltävät ehdottomasti abortin. Katolinen kirkko on erittäin tiukka abortin suhteen, se ei hyväksy aborttia edes raiskaustapauksessa. Kaksi poikkeusta on kuitenkin, sillä abortti on katolisen kirkon mukaan hyväksyttävä vain kahdessa ääritapauksessa: kohdun ulkopuolinen raskaus ja kohtusyöpä. Muussa tapauksessa abortin tekoa on turha edes ajatella.

Muiden maailmanuskontojen kannat vastaavat kristinuskon kirkkokuntien kantoja. Islaminusko ja hindulaisuus kieltävät abortin pääsääntöisesti, mutta hyväksyvät sen tapauksissa, joissa äidin henki on suuressa vaarassa. Buddhalaiset ovat samaa mieltä, ettei ihmiselämää saa tuhota. He kuitenkin pitävät aborttia moraalisesti vääränä vain, jos kuolema on aiheutettu tahallisesti tai huolimattomuudesta. Juutalaisuuskaan ei kiellä aborttia ehdottomasti, vaan sallii abortin vain vakavista syistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti